Oldal kiválasztása

Internacionalizáció

Globális megoldások a nemzetközi piacokon

Függetlenül attól, hogy multinacionális vállalatban vagy kis, közepes méretű vállalkozásban dolgozik, valószínűleg már döntött arról, hogy új piacra kíván e kibővíteni, vagy egy másik országban dolgozik-e az emberekkel.

A globalizáció óriási lehetőségeket kínál az innováció előmozdítására, a termelési költségek csökkentésére és az új piacokra való belépésre olyan megoldásokkal, amelyek hasonló feltételek mellett már bizonyultak egy másik régióban.

Van azonban minimum egy fő kockázat: téves elvárások és feltételezések! Ennek megelőzése érdekében szükség van az interkulturális perspektívák és az emberi kapcsolatok alapos megértésére – vagy pedig egy EIM interim menedzserre. A világ szinte minden piacán olyan menedzsereket kínálunk, akik már régen ismerik a konkrétan kívánt régiót saját tapasztalataik alapján.

Az első kézből származó tapasztalat értéke

Az üzleti életben szinte nincs olyan terület, ahol többet megtudhatnának a kultúráról és az emberekről, mint a határon túli üzletelés közben. Ne ismételje meg az első antropológusok hibáját, akik úgy gondolták, hogy idegen kultúrákról írhatnak, miközben otthon ülnek, kényelmes hintaszékben, és bort iszogattak. 1922-ben Bronislaw Malinowski etnográfus megnyitotta a társadalomtudományok új korszakát azzal, hogy a tudósoktól követelni kezdte a bennszülöttek gondolatainak rögzítését olyan mértékben, mint még soha – együtt töltött idő közben és úgy, hogy a tudósok részt vettek a mindennapi életükben.

Körülbelül 100 évvel később azt kérjük, hogy tegye ugyanazt: ne exportálja termékét, ne irányítson nemzetközi csoprtokat kizárólag az alapján, amit a világ saját részén olvasott el az ottani életről. Legyen ott, ahol ügyfelei vagy kollégái vannak, és meg fogja érteni, mit akarnak, és hogyan lehet hatékonyan kommunikálni velük. Nyilvánvaló, hogy a repülés negatív hatással van a környezetre, és maga sem lehet mindig mindenhol. Ezenkívül a legjobb alkalmazott kiküldése nem feltétlenül mindig helyes lépés az otthoni vállalkozása szemszögéből. Tehát mit lehet tenni, hogy első kézből szerezzük meg az értékes tapasztalatot?

Nincsenek szakemberek az interkulturális kommunikációra!

A nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező menedzserek, akik nem a maga otthoni szemszögéből vizsgáljáka határon túli feladatokat, nélkülözhetetlenek minden internacionalizációs projektben.

Egy közelmúltbeli tanulmány eredményei szerint a külföldi befektetések akadályai főleg – nyelvi akadályok (26%), az irányítási kapacitás hiánya (19%) és az erőforrások (12%).

Sőt, ezek a szakértők jól ismerik a külföldi piacok újonnan kialakuló tendenciáit – ezért biztosítják az új ötletek és felfedezések megbízható áramlását, és készek egy új piacra való kiterjesztésre.

De végülis ebben a helyzetben is vállalat vezetésről van szó. Ellenőrizni kell az ügyfél feltételeit, irányítani kell a csoportokat és tárgyalni az ügyfelekkel. Ezért nem interkulturális kommunikációs szakembereket tudunk ajánlani, hanem tapasztalt vállalkozókat és top menedzsereket, akik egy adott kultúra szakértőjévé váltak a nemzetközi projektekben elért eredmények alapján.

Az ön legjobb partnere vagyunk az ilyen emberek felkutatásában és kiválasztásában, mert mi egy nemzetközi vállalat és tehetséghálózat vagyunk, amely nem ismer határokat. A világ 21 részén meg tud minket találni.

Get in touch with us

Together we can find the solution you are looking for.

 © EIM Executive Interim Management CEE s.r.o. | Pasienkova 2H | 821 06 Bratislava | Data Privacy